Enface visie

Help mijn huid veroudert!

Door dr. K. Ingels en dr. N. van Heerbeek
Onze huid veroudert gestaag samen met onze leeftijd. Daar is natuurlijk niets mis mee, doch soms krijgt onze huid niet de aandacht die nodig is. Overdreven zonnebaden (ook zonnebank!), roken, detergenten (zeep), parfums, uitdroging en nog veel meer invloeden zijn een directe aanslag op onze ‘natuurlijke jas’. Onze huid vormt de grens en afweer tegenover de buitenwereld en daarom moeten we er goed voor zorgen want zonder kunnen we niet leven. De huid is als het ware een orgaan dat voorkomt dat we uitdrogen, infecties tegengaat, warmteregulerend functioneert en zo ook een weerspiegeling is van onze algemene gezondheidstoestand. De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. Van buiten naar binnen onderscheiden we de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse vetweefsel.
De opperhuid bestaat uit een aantal cellagen die zich voortdurend vernieuwen. Huidcellen in de onderste cellaag delen en splitsen zichzelf, waarna ze in ongeveer 6 weken naar de oppervlakte groeien. Aan de oppervlakte verliezen ze hun celkern en vormen de zogenaamde hoornlaag. Uiteindelijk schilferen ze af.
De lederhuid zit direct onder de opperhuid en bestaat met name uit collageenvezels (zorgen voor stevigheid), elastinevezels (zorgen voor elasticiteit), en hyaluronzuur (houden water vast). Collageenvezels en elastinevezels worden door fibroblasten gemaakt. Vanaf de leeftijd van 20 jaar produceren die fibroblasten amper nog elastinevezels en verliest de huid langzaam aan veerkracht. De lederhuid verleent als het ware de gezonde glans aan de huid.
Het onderhuidse vetweefsel is opgebouwd uit bindweefsel en vetcellen. Enerzijds vormt het vetweefsel een goede isolatie, anderzijds is het vet een opslagplaats voor energie (vaak meer dan ons lief is). Onder deze laag bevinden zich de spieren (meer dan 40 in het gelaat), waar overheen de huid soepel moet kunnen bewegen.

Veroudering

Hoewel onze ‘natuurlijk jas’ veel kan hebben en een groot herstellend vermogen heeft, vinden er toch een aantal veranderingen plaats die het gevolg zijn van het ouder worden. In een normaal fysiologisch verouderingsproces worden de huidlagen dunner en tekenen zich eerst fijne lijntjes (rimpeltjes) af in de structuur van de huid. Dit is deels een gevolg van het verdwijnen van elastine, maar ook de celcyclus waarmee de opperhuid vervangen wordt, verloopt steeds langzamer. De doorbloeding wordt minder en de huid is steeds minder in staat vocht vast te houden door verlies van hyaluronzuur. Door de opeenvolgende samentrekkingen van de spier worden rimpels (die loodrecht op de spierrichting verlopen) steeds dieper en reiken tot in de lederhuid (kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels) en soms tot in het onderhuidse vetweefsel (plooien naast neus en mondhoeken). Tenslotte gaat door de zwaartekracht ook het vet en onderhuidse weefsel hangen en krijgen we wallen (onder de ogen) en verzakkingen (verlies van kaak- en neklijn). Niemand ontkomt aan deze veroudering van de huid, maar u kunt wel iets doen om de huid in optimale conditie te houden en wanneer nodig kleine gebreken te laten herstellen.

Onderhoud en herstel van de huid

Als er een anti-ageing pil zou bestaan die alle bovenstaande facetten kan behandelen, dan zouden we er allemaal jong en fris blijven uitzien (indien we daar een wens zouden voor koesteren). Maar wie wil er niet conform zijn gevoel uitzien? En als we ons nog  jong van hart voelen, dan is een uiterlijk dat daarbij past altijd meegenomen. Tegenwoordig kan er dankzij de medische wetenschap en het onderzoek veel op gebied van huidverjonging. De samenwerking tussen een anti-ageing instituut en een medisch specialist heeft hierbij een belangrijke meerwaarde. Daar waar de behandelingen van de schoonheidsspecialiste tot in de opperhuid (soms oppervlakkige lederhuid) reiken, is de behandeling van de medisch specialist gericht op de diepere lagen (lederhuid en onderhuids vetweefsel). Meestal bereiken we al een belangrijk effect door de buitenste lagen van de huid te behandelen en te onderhouden met bijvoorbeeld dermabrasie, oppervlakkige peeling en lichtpulstherapie. Reiken de rimpels echter dieper, dan kan een medisch specialist een meer uitgesproken therapie toepassen zoals diepere peeling, injectables zoals botulinetoxine en fillers, laser en cosmetische operaties. Het spreekt voor zich dat verplaatsen van weefsel door chirurgie het best in een klinische omgeving kan plaatsvinden.
Samen met Dorien Anti-Ageing Center is de EnFace Clinique gaarne bereid u geheel vrijblijvend van advies te voorzien.
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief